Monday, April 16, 2007

Laajakaistayhteyden asentaminen tietokoneeseen

Taloyhtiö ei tarjoa tarjoa asennusapua laajakaistayhteyden käyttöönotossa, vaan jokainen asukas, joka haluaa yhteyttä käyttää, vastaa itse tarvittavan asennusavun hankkimisesta valitsemaltaan kaupallista atk-palvelua tarjoavalta yritykseltä. Eräs tällainen yritys on Omatuki, www.omatuki.fi, p.050 5508682. Useat tietokoneliikkeet tekevät myös tietokoneen huoltotöitä, kuten verkkokortin asennuksia maksua vastaan.

Taloyhtiö vastaa yhteyden toiminnasta asunnon Ethernet-pistorasiaan saakka.

Mikäli yhteytesi ei toimi:

 • Kokeile ensin jotain muuta internet-sivua
 • Tarkista, että internet-yhteyden asetukset ovat tämän linkin mukaiset.
 • Tarkista, että verkkokaapelin ollessa kytkettynä tietokoneen verkkokortissa palaa valo. Valon palaessa fyysinen yhteys on kunnossa.
 • Jos valo ei pala, tarkista, että verkkokortin nopeudenvalinta on asetettu automaattiseksi. Tämä asetus löytyy linkin kohdasta 6 -> Configure -> Advanced -> Link Speed & Duplex (tms.). Jos asetus on muu kuin automaattinen, fyysistä yhteyttä ei välttämättä muodostu eikä valo syty verkkokorttiin!
 • Jos valo ei edelleenkään syty verkkokorttiin, verkkokorttisi tai verkkokaapelisi on todennäköisesti viallinen.

Wednesday, April 11, 2007

Uuden verkon käyttöönotto

Lähiverkkokaapeloinnin valmistuttua vanha verkko poistuu käytöstä keskiviikkona 18.4.

Tämän jälkeen taloyhtiön nettiyhteys on käytetävissä uusien Ethernet-pistorasioiden kautta eikä vanha, puhelinpistorasian kautta käytettävä yhteys ole enää toiminnassa. Vanha verkko poistuu käytöstä siksi, että sen laitteet ovat hajoamispisteessä eikä uusia kannata enää hankkia. Vanhaa verkkoa käyttäneet asunnot on jo liitetty uuteen verkkoon, ja uusi verkko on näissä asunnoissa käytettävissä.

Huom! Uuden verkon käyttöä varten tarvitset Ethernet-pistorasian ja tietokoneen verkkokortin välille RJ-45 –liittimin varustetun verkkokaapelin, joita voi ostaa eri mittaisina tietokoneliikkeistä tai esim. Gigantista. Jokainen asukas vastaa verkkokaapelin ja verkkokortin hankinnasta sekä asennuksesta itse. Tietokoneen asetuksiin ei pitäisi tarvita tehdä muutoksia.

Tietoa nettiyhteydestä sekä ohjeita tietoturvaan, yhteyden käyttöönottoon yms. liittyen löytyy osoitteesta http://toivonsaari.blogspot.com

Monday, April 2, 2007

Asunnossa monta tietokonetta?Jos kotonasi on vaikkapa kaksi tietokonetta, sinun tulee hankkia NAT-reititin, joka toimii samalla palomuurina. NAT-reititin saa internet-operaattorilta julkisen IP-osoitteen ja jakaa sisäverkon koneille yksityiset IP-osoitteet. Syy NAT-reitittimen käytön välttämättömyyteen on se, että käytössämme on vain 64 julkista IP-osoitetta eli jokaiselle asunnolle on varattu vain yksi julkinen IP-osoite.

Lähes kaikissa WLAN-tukiasemissa on NAT-toiminto sekä useita Ethernet-liitäntöjä, joten jos kotonasi on vaikkapa yksi pöytäkone sekä kannettava tietokone, on WLAN-tukiasema näppärä tapa toteuttaa nettiyhteys molemmille koneille. Langalliseen verkkoon sopiva laite on esim. D-Link DI-604, johon voi liittää neljä tietokonetta tai muuta Ethernet-liitännän omaavaa laitetta.

Kytkentöjä tehtäessä on tärkeää, että NAT-reitittimen WAN-portti liitetään asunnon Ethernet-pistorasiaan ja tietokoneet NAT-reitittimen LAN-portteihin.

HUOM! Markkinoilla on ADSL-modeemeja, joissa on WLAN-tukiasema sekä esim. 4 Ethernet-porttia. Tällaisia laitteita ei voi käyttää NAT-reitittimenä verkossamme, koska NAT-toiminto tapahtuu DSL-portin ja LAN-porttien välillä.


Verkon tekniikkaa

Teknisiä tietoja

 • Asuntoihin tuleva kaapelointi CAT6, mahdollistaa 10 Gbit/s yhteydet

 • Talojen välinen kaapelointi CAT6, mahdollistaa 10 Gbit/s yhteydet

 • CAT5e Ethernet-kytkimet, suurin porttikohtainen nopeus 100 Mbit/s

 • Internet-yhteys 10/10 Mbit/s G.SHDSL

 • Julkiset IP-osoitteet jaetaan operaattorin toimesta DHCP-palvelimella

 • Ei palomuuria tai virussuojaa

 • Käytössä traffic shaper interaktiivisen liikenteen sujuvuuden takaamiseksi

Taloyhtiön laajakaistaverkko on käytettävissä jokaisesta asunnosta löytyvän Ethernet-pistorasian kautta kytkemällä tietokoneen verkkokortti Ethernet-verkkokaapelilla pistorasiaan.

Verkossa käytettävät internet-osoitteet ovat ns. julkisia osoitteita eikä taloyhtiön verkossa ole palomuuria tai virussuojausta; näistä asioista kukin asukas huolehtii itse. Internet-osoitteet jaetaaan internet-operaattorin toimesta DHCP-protokollaa käyttäen. Käsin määriteltyjä ip-osoitteita ei saa käyttää!

Jokaisella asunnolla on käytössä yksi julkinen IP-osoite, joten jos sinulla on kotona useampia tietokoneita, sinun tulee hankkia ns. NAT-toiminnon tekevän reitittimen, joka jakaa tietokoneillesi yksityiset IP-osoitteet. Esimerkiksi lähes kaikki WLAN-tukiasemat sisältävät NAT-toiminnon.


Verkko koostuu taloyhtiön verkosta sekä internet-operaattorin toimittamasta 10/10 Mbit/s G.SHDSL-yhteydestä. Taloyhtiön verkko koostuu molempien talojen kellareissa olevista Ethernet-kytkimistä sekä talot yhdistävästä 1000 Mbit/s Ethernet-yhteydestä. Ethernet-kytkimistä on vedetty lähiverkkokaapeli jokaiseen asuntoon. Asuntokohtainen suurin yhteysnopeus on tällä hetkellä (1.4.2007) 10/10 Mbit/s. Nopeutta rajoittaa taloyhtiön hankkiman internet-yhteyden nopeus, joka on 10/10 Mbit/s. Tällä hetkellä ei ole saatavilla järkevän hintaisia nopeampia yhteyksiä.


P2P-ohjelmien käyttö

Taloyhtiön internet-yhteys tarjoaa kaikille asukkaille arkipäivän käyttöön riittävän nopean ja edullisen internet-yhteyden. Jos käytät ns. P2P-ohjelmia (BitTorrent, KaZAA, Direct Connect, Gnutella eDonkey, eMule yms.), säädä ohjelmassa lähtevän ja tulevan liikenteen (P2Pohjelmassa download, downlink ja uplink, upload tms) maksiminopeudeksi 250 kbit/s (=25 kB/s). Keskitä lisäksi P2P-ohjelmien käyttö ajalle 24-06. Rajoittamaton liikenne P2P-liikenne tekee nopeasti koko taloyhtiön internetin käytöstä mahdotonta. Jos P2P-ohjelmassa ei ole mahdollisuutta rajoittaa nopeutta, voit käyttää rajoittamiseen esimerkiksi Netlimiter-nimistä ohjelmaa.


Muista myös, että tekijänoikeuden suojaaman materiaalin (pelit, ohjelmat, musiikki, elokuvat) levittäminen on rikos, josta voidaan tuomita rikosoikeudelliseen rangaistukseen ja tuntuviin rahallisiin korvauksiin tekijänoikeuden haltijalle; katso esimerkiksi oululaismiehen tapaus.


Verkossamme käytettävät IP-osoitteet ovat ns. julkisia, joten materiaalin levittäjä saadaan helposti selville. Taloyhtiö on lain mukaan velvollinen luovuttamaan tiedon laittoman materiaalin levittäjästä poliisille.


Taloyhtiön laajakaistayhteyden väärinkäytöksistä seuraa internet-yhteyden katkaiseminen.


Sähköposti

Taloyhtiön nettiyhteyteen ei sisälly sähköpostiosoitetta. Sähköpostiosoitteen voit ostaa esimerkiksi Netplaza oy:ltä, www.netplaza.fi

Jos sinulla on käytössä sähköposti esim. opiskelupaikan kautta, kotikoneesi sähköpostiohjelman lähtevän postin sähköpostipalvelimeksi (Outgoing mail server, SMTP server tms.) pitää määritellä mail.netplaza.fi. Saapuvan sähköpostin palvelimeksi (Incoming mail server) määritellään opiskelupaikkasi sähköpostipalvelin.

Ilmaisen selaimella käytettävän sähköpostiosoitteen saa esimerkiksi Googlelta osoitteesta mail.google.com

Tietoturvasta

Taloyhtiö ei vastaa internet-yhteyden käytöstä asukkaan tietokoneelle tai tiedostoille aiheutuneista, esimerkiksi virusten tai jännitepiikkien aiheuttamista vahingoista (esim. tietojen häviäminen tai joutuminen vääriin käsiin, sovittimen tai tietokoneen rikkoutuminen) tai kustannuksista (esim. tietokoneen huolto, käyttöjärjestelmän tai ohjelmistojen uudelleen asentaminen). Taloyhtiö ei myöskään vastaa internet-yhteyden mahdollisten käyttökatkosten aiheuttamista vahingoista tai taloudellisista menetyksistä.


Taloyhtiön tarjoamassa internet-yhteydessä ei ole virussuojausta eikä palomuuria, joten jokainen käyttäjä vastaa tietoturvasta tai sen puutteen aiheuttamista vahingoista itse. Kannattaa siis asentaa palomuuriohjelma sekä virustorjuntaohjelma ennen kuin aloittaa internetin laajamittaisen käytön.


Internetin kautta automaattisesti itse itsensä päivittäviä virustorjuntaohjelmia saa tietokoneliikkeistä. Käyttäjän ei siis itse tarvitse huolehtia ohjelman päivityksestä, vaan se tapahtuu virustorjuntaohjelmiston toimesta automaattisesti. Tuotemerkkejä on esimerkiksi F-Secure Anti-Virus ja Norton Antivirus. Yleensä virustorjuntaohjelmistot ovat hinnoittelultaan sellaisia, että virussuoja ostetaan vuodeksi kerrallaan eli jokaisesta käyttövuodesta joudutaan maksamaan käyttömaksu. Internetistä on saatavilla myös kotikäyttöön ilmaisia virustorjuntaohjelmia, esimerkiksi Avast, joka on saatavilla osoitteesta http://www.avast.com.


Virusten leviämiseen voi vaikutta jokainen internet-yhteyden käyttäjä noudattamalla muutamaa yksinkertaista sääntöä:

 • Pidä tietokoneesi käyttöjärjestelmä ajan tasalla. Esimerkiksi Windows XP:ssä on automaattinen päivitystoiminto, joka lataa automaattisesti päivitykset koneeseesi kun niitä on saatavilla.

 • Pidä virustorjuntaohjelma ajan tasalla. Virukset muuttuvat ja niitä ilmestyy koko ajan lisää. Virustorjuntaohjelmien valmistajat pyrkivät lisäämään uusien virusten tunnusmerkit ohjelmistoihinsa heti, kun uusi virus havaitaan. Kannattaa ehdottomasti käyttää virustorjuntaohjelmiston automaattista päivitystoimintoa!

 • Älä koskaan aukaise sähköpostissa saamaasi liitetiedostoa, jos et ole varma, että lähettäjä on todella se, joka väittää olevansa. Jotkut virukset osaavat väärentää sähköpostin lähettäjätiedot; epävarmoissa tapauksissa ota ensin yhteyttä lähettäjään.

 • Älä koskaan asenna weppisivuilta latautuvia ohjelmia tai päivityksiä, ellet ole 100% varma niiden tarpeellisuudesta. Suurin osa ns. haittaohjelmista tarttuu epämääräisiltä weppisivuilta.

 • Pidä Windowsin palomuuri päällä


Internet-yhteyden käyttöönotto

Verkkokortin asentaminen Windows XP -käyttöjärjestelmään

1. Avaa tietokoneen kotelo ja asenna verkkokortti laitevalmistajan ohjeiden mukaan vapaaseen ISA- tai PCI-korttipaikkaan. Käynnistä tietokone, ja lisää verkkokortin laiteohjaimet. Normaalisti Windows huomaa uuden lisätyn Plug'n'play-laitteen ja kysyy Windows-CD:tä tai laitevalmistajan levykettä. Anna Windowsin käynnistyä loppuun.

2. Yhdistä tietokone asunnon verkkopistorasiaan verkkokaapelilla. HUOM! Kapeammilla liittimillä varustettu puhelinkaapeli ei kelpaa; tarvitset verkkokaapelin, joita voi ostaa nykyisin marketeistakin.

3. Avaa Start-valikosta (Käynnistä) Control Panel (Ohjauspaneeli).4. Valitse Ohjauspaneelista Network Connections (Verkkoyhteydet).5. Klikkaa Local Area Connection -kohtaa (Lähiverkkoyhteys) hiiren oikealla napilla ja valitse Properties (Ominaisuudet).6. Klikkaa Internet Protocol (TCP/IP) aktiiviseksi ja valitse Properties (Ominaisuudet).7. Valitse kohdat Obtain an IP address automatically (Hae IP-osoite automaattisesti) ja Obtain DNS server address automatically (Hae DNS-palvelinosoite automaattisesti).8. Paina OK ja toisen kerran OK. Windows lataa hetken aikaa, ja DHCP-asetukset ovat nyt oikein.

9. Tämän jälkeen tietokoneen voi käynnistää uudelleen ja jos kaikki on kunnossa, tietokone saa IP-osoitteen DHCP-palvelun kautta. IP-osoitteiden saamisen voi tarkistaa komentokehotteen komennolla ipconfig.